1 - Energiezuinig

1 – Maak alles zo energiezuinig als mogelijk

Dieren en planten hebben een beperkte hoeveelheid energie tot hun beschikking en moeten altijd goed afwegen hoe ze hun energie inzetten om te overleven. Ze hebben geen vuldop op hun rug om even bij te tanken en geen tankpas om ongelimiteerd benzine te tanken.

Ongebreideld energieverbruik leidt in de natuur rechtstreeks naar de dood of zelfs het uitsterven van een hele soort. Dieren en planten zijn daarom via de weg van de evolutie geoptimaliseerd in hun energieopwekking en energieverbruik. Gedurende de evolutie werd steeds gesleuteld aan organismes en zodoende overleefden uiteindelijk de meest effectieve soorten. Energiebesparing is daarbij een enorme belangrijke pijler gebleken.

Ontwerpen in de natuur zijn gebaseerd op een minimalistisch ontwerp. Goed is goed genoeg. Zo zijn botten niet massief, maar juist sponsachtig en hierdoor ook een stuk lichter en toch ook sterk. De natuur ontwerpt functioneel en niet esthetisch, alhoewel er natuurlijk prachtige ontwerpen zijn in de natuur. De natuur heeft zo vele energiezuinige oplossingen ‘bedacht’ die met de juiste vertaling ook gebruikt kunnen worden door de energiezuinige mens. Hetzij in nieuw te ontwerpen producten, hetzij om het energieverbruik van bestaande producten te verminderen.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Natuurlijk voor jou kan betekenen?

Neem direct contact op!