3 - Lokaal

3 – Speel in op lokale omstandigheden

Deze strategie gaat over lokaal versus globaal. Globalisering is jarenlang het grote toverwoord geweest in de landelijke en wereldse economie. Alles moest steeds maar groter en verder anders telde je toch niet mee. Tegelijkertijd zie je ook een tegenstroom in onze maatschappij. De wereld is door het internet en de globalisering verworden tot een dorp, hoorde ik laatst iemand zeggen.

De globalisering heeft ons veel gebracht. Exotisch fruit zoals mango is in Nederland goed verkrijgbaar terwijl het hier niet groeit. We kunnen meeprofiteren van technologische hoogstandjes uit Japan en Amerika en we kunnen steeds makkelijker ver op reis. Maar zoals we inmiddels weten heeft dat alles ook een keerzijde. Denk daarbij aan de razendsnelle verspreiding van het Corona virus, maar ook aan de impact op ons milieu.

De niet-duurzame kant moge duidelijk zijn. Meer de balans zoeken tussen wat je lokaal doet en wat je van ver haalt is daarbij noodzakelijk. De natuur gebruikt alléén materialen en energie uit de directe omgeving, materialen die overvloedig aanwezig en moeiteloos beschikbaar zijn. De natuur vliegt geen humus van ver in om de grond te verrijken, maar maakt gebruik van wat er lokaal van de bomen af valt. Een lokale kringloop die het totale systeem steeds wat meer verrijkt, net als in een onaangetast bos. Onderlinge verbanden (netwerken) in de directe omgeving zijn altijd nuttig, zowel concurrentie (houdt je scherp, bevordert vernieuwing) als samenwerking (symbiose). De natuur vervuilt haar eigen nest niet; produceert geen afval of schadelijke bijproducten.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Natuurlijk voor jou kan betekenen?

Neem direct contact op!