9 - Voorkom verspilling

9 – Voorkom verspilling

Circulaire systemen kennen geen afval, de natuur dus ook niet. Daar is alles voedsel voor iets anders. De kringlopen zijn gesloten en dieren helpen net zo hard mee als de planten en bomen. Output van het ene systeem is input voor een ander systeem in de circulaire keten.

Hergebruik wordt voor de mens steeds belangrijker en vervuiling door afval moet worden gereduceerd, liefst tot helemaal nul. In de ultieme situatie heb je regenererende systemen die onder de streep méér opleveren dan dat ze kosten. Het hele systeem gedijt daarbij!

Regeneratieve organisaties en ketens leveren onder de streep ook meer op dan dat ze kosten, net als de natuur. Waste zit hem niet alleen in materiaal dat verspild wordt. Denk ook aan zaken als talent dat niet goed wordt ingezet waardoor het niet tot zijn recht komt. Of een samenwerking die niet goed is vormgegeven door disbalans in macht, een onduidelijke koers of door politiek spel in organisaties. Dit kan leiden tot grote verspilling en dat dient nooit het grotere systeem.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Natuurlijk voor jou kan betekenen?

Neem direct contact op!