5 - Simpel en zelforganisatie

5 – Houdt het simpel om complexe zaken aan te kunnen en zorg voor zelforganisatie

De natuur had het KISS principe (Keep It Simple Stupid Principle) al lang uitgevonden voordat wij er überhaupt op kwamen. Maar simpel blijkt verrassend goed samen te gaan met zeer effectieve oplossingen. Op basis van simpele dingen is de natuur in staat complexe zaken te organiseren.

De natuur doet dit door zaken op te bouwen vanuit kleinere functionele onderdelen. Stuk voor stuk en niet alles tegelijk. Het geheel is daarbij meer dan de som der delen. Samenwerking is de best gebleken overlevingsstrategie. Daarbij produceren de fabrieken van de natuur zaken die veel groter zijn dan zijzelf, niet kleiner. Denk maar eens aan de enorme bijennesten of termietenheuvels met al zijn ingebouwd vernuft. Niemand heeft daar álle kennis, maar samen verrichten ze wonderen. De natuur kunnen we daarom zien als de schatkamer van allerhande voorhanden zijnde nanotechnologie die ons mensheid verder kan helpen.

Mensen overdrijven hun ontwerp nog wel eens. Denk bijvoorbeeld eens aan de zwermen spreeuwen in de lucht. Stel je nu eens voor dat mensen ook zouden kunnen vliegen en dat je in een organisatie een projectleider zou vragen om een projectplan te schrijven om dit als groep mensen ook te gaan doen. Nog even los van het feit hoe dat er uit zou gaan zien, hoe dik zou dat projectplan zijn denk je?

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Natuurlijk voor jou kan betekenen?

Neem direct contact op!