Jan Wognum pagina

Ik ben bedrijfskundig geschoold, zelfstandig consultant en al jaren bezorgd over de invloed van de mens op onze planeet en het klimaat. Dit maakt dat ik mij al ruim 30 jaar verdiep in deze materie en mij als coach en consultant heb gespecialiseerd in het begeleiden van managers en andere professionals binnen organisaties rond het thema ‘duurzame innovatie, complexiteit en verandering’.

Als succesvol zelfstandig consultant ben ik in 2021 – mede uit frustratie om de traag verlopende transformatie naar een duurzamere wereld – gestopt met mijn succesvolle consultancy activiteiten. Dit om tijd vrij te maken om in eigen tijd en middels eigen middelen al mijn kennis en ervaring rondom duurzaam innoveren in ‘hapklare brokken’ voor het bedrijfsleven en geïnteresseerde professionals op te schrijven. Het resultaat is een reeks professioneel vormgegeven E-books die praktisch kunnen helpen bij de transformatie naar het transformeren naar een duurzame en innovatieve organisatie. Ik heb hierbij deels geput uit mijn eigen jarenlange ervaring en deels uit onderzoek naar de best practices van de koplopers op het gebied van duurzame innovatie, verandering en complexiteit.

Met mijn enorme bevlogenheid voor dit onderwerp wil ik op mijn eigen bescheiden wijze bijdragen aan de broodnodige duurzame versnelling die zo hard nodig is. De natuur wacht immers niet tot de mens er een keer klaar voor is.

Dit doe ik door meer mensen en organisaties de juiste kennis aan te reiken en door ze te leren hoe je effectiever, duurzaam en innovatiever kunt worden. Dit kún je namelijk heel goed leren! Dat draagt niet alleen bij aan de overlevingskracht van organisaties op langere termijn, het gaat ook betrokken en bevlogen medewerkers en klanten genereren, waarbij betere resultaten niet lang uit zullen blijven.

Het bedrijfsleven is de cruciale schakel in dit alles. Daar zit de mogelijkheid tot opschalen naar het benodigde niveau. Vandaar dat ik een aantal trainingen en workshops heb ontwikkeld waar je ervaart hoe je het geleerde in de organisatie praktijk kunt brengen. Want alleen dan gaat de omslag plaats hebben.

Als natuurmens ben ik al heel lang geïnteresseerd in de natuur en al zijn oplossingen. De natuur heeft 3.8 miljard jaar verandering in zich waarbij steeds de beste oplossingen overleven. De natuur volgt daarbij strategieën die onder de streep circulair en regeneratief zijn. De voorbeelden vanuit de natuur zijn ook zeer goed bruikbaar in organisaties. Niet alléén voor producten, maar ook voor diensten en de eigen organisatie cultuur.

De druk op organisaties om duurzaam te gaan organiseren zal steeds verder en in rap tempo toenemen. Het is geen vraag of organisaties om moeten, maar hoe snel. Ik wil en kan organisaties helpen om duurzamer en innovatiever te worden. Daarbij kan ik kortstondig in de praktijk meelopen, maar wil ik de sleutel zo snel mogelijk in eigen handen van de organisatie leggen en blijf ik op de achtergrond beschikbaar voor coaching en mentoring. Samen kunnen we deze transitie aan!