7 - Optimaliseer

7 – Optimaliseren in plaats van maximaliseren

De gemiddelde hoogte van een boom is gebaseerd op een aantal factoren zoals een goed bladoppervlak om zonlicht op te vangen en een goede stevige stam zodat de boom niet snel zal omwaaien. Het biologisch principe hierachter is ‘optimalisatie in plaats van maximalisatie’. In de natuur is dit principe consequent aan de orde. Wij als mensheid kunnen deze strategie – zowel het loslaten van ons streven naar maximalisatie als het zoeken naar optimalisatie – mee nemen naar een nieuwe duurzame economie.

Je zou het ook het principe van ‘genoeg’ kunnen noemen. In ons ongebreideld streven naar meer, meer, meer, moeten we overwegen te consuminderen in plaats van consumeren. Prooidieren eten de zwakste dieren en niet meer dan nodig om te overleven. Wij jagen bij wijze van spreken door tot de hele kudde is afgeslacht terwijl we niet altijd écht honger meer hebben. Zo is de mammoet uitgestorven. We joegen hele kuddes de afgrond in en aten er slechts een klein deel van op. Zoals we allemaal weten, meer is niet altijd beter. Niets menselijks is ons vreemd en hier moeten we ook mee aan de slag.

De vraag is vooral hoe we de verleiding kunnen weerstaan van alsmaar meer? Wat zijn de alternatieven? Kies ik voor kwaliteitsproducten die lang meegaan? Durf ik te kiezen voor producten en diensten die duurzaamheid ondersteunen? Durf ik te zoeken naar manieren die afwijken en niet gaan over meer, maar over duurzamer en regeneratief? We zoeken als mensen nu vaak naar identiteit en verbinding door de dingen die we kopen; we willen niet achterblijven bij de buren. Ook hebben we een diepgeworteld verlangen naar groei, we willen iets om naar te streven. Meer inkomen bijvoorbeeld. Maar, wat is nu écht waardevol in ons bestaan?

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Natuurlijk voor jou kan betekenen?

Neem direct contact op!