Het corona virus en het design van onze samenleving

Blog 1.

Vandaag een eerste blog uit een nieuwe serie van Natuurlijk! We haken in op de actualiteit van het corona virus en leggen uit hoe een natuurlijk design de weerbaarheid van onze samenleving kan verbeteren. Te beginnen met onze organisaties. Wij van Natuurlijk! zien in de corona crisis, naast de enorme impact, vooral de kansen om de door de mens gemaakte designs te heroverwegen. We laten ons daarbij inspireren door de natuur en al haar wijsheid.

Half februari zaten mijn goede vriend Lucas en ik samen met onze partners in een goed Italiaans restaurant te eten, om eens lekker bij te kletsen. Op dat moment was het corona virus nog iets ‘in China’ en iets dichterbij inmiddels ‘ook in Italië’. Nogal ver van ons bed dus. Hoopten we.

Lucas voorspelde dat dit virus grote gevolgen zou gaan hebben en het verraste me dat iemand die normaliter zo positief in het leven staat, nu zo bezorgd was over wat er zich afspeelt. “Niet alleen op de beurs, maar ook als je geen aandelen hebt gaat dit voor de pensioenen, werkgelegenheid en economie hele grote gevolgen hebben”, legde hij uit. “Vooral de kwetsbare mensen in onze maatschappij worden geraakt”. Sindsdien liet het ook mij niet meer los.

Sinds een paar jaar verdiep ik mij in de natuurlijke design strategieën van de natuur en hoe wij als mens de natuurprincipes in ons voordeel kunnen laten werken in onze man made designs. Onze ‘menselijke ontwerpen’ en bijvoorbeeld de globalisering kennen duidelijk beperkingen en risico’s. Als dit corona virus in staat is de hele wereld lam te leggen wat staat ons dan nog meer te wachten?

Als we kijken naar de natuur dan is het natuurlijk design gebaseerd op een 8-tal natuurlijke design strategieën. In de komende blogs zal ik toelichten waarom een crisis zoals die veroorzaakt door het corona virus, in de natuur nooit zal voorkomen. En hoe we met die kennis ons voordeel kunnen doen.

Ik wil zeker niet insinueren dat we hiermee meteen al onze hedendaagse problemen kunnen oplossen. Mogelijk kan het ons wel ertoe aanzetten na te denken over een weerbaarder en toekomst bestendiger design. Voor de gehele mensheid, in harmonie met alle leven en natuur om ons heen. Daarbij moet ik zelf steevast denken aan de Permacultuur.

Inspiratie vanuit de Permacultuur

Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.

David Holmgren – de grondlegger van de Permacultuur – geeft in één van zijn boeken heel mooi aan dat de traditionele agricultuur vooral arbeidsintensief is, de industriële agricultuur vooral energie-intensief en een door de Permacultuur ontworpen systeem vooral informatie-, kennis- èn design-intensief. Denk hierbij niet alleen aan een systeem voor de agricultuur, juist aan een systeem voor onze gehele samenleving. Systemisch denken is het uitgangspunt. Een Permacultuur design is een natuurlijk ontwerp van een systeem waarin alle onderdelen ‘onder de streep’ het totale systeem versterken. Dit noemen wij bij Natuurlijk! een regeneratief design. Door dit toe te passen binnen organisaties ontstaan regeneratieve organisaties. Regeneratieve organisaties leveren onder de streep meer op, dan dat ze kosten en zijn dus écht duurzaam en doen niet aan greenwashing. Door dit toe te passen in organisaties kan de samenleving veranderen van binnenuit. Zo maken we de transitie naar het regeneratieve tijdperk.

Wat betekent dit voor organisaties?

Regeneratieve designs worden op kleine en grotere schaal reeds met succes toegepast. Reden voor dat succes is dat regeneratieve organisaties opereren in lokale omstandigheden, (één van de natuurlijke design strategieën), waardoor ze minder afhankelijk zijn van externe factoren. Een andere reden is dat ze gericht zijn op optimalisatie in plaats van maximalisatie waardoor ze rendabeler zijn voor álle stakeholders. Verder staat diversiteit hoog in het vaandel. Gaat er iets mis in één schakel van het systeem (denk aan misoogst van een gewas) dan is door de veelzijdigheid van gewassen toch genoeg te oogsten. Verder zijn onderdelen van het systeem zoveel mogelijk multifunctioneel ingericht, zodat ieder element meerdere functies kan vervullen. Hierdoor ontstaat een flexibel en adaptief systeem. Organisaties die dergelijke principes toepassen zijn regeneratief, weerbaar en kunnen snel, veel, zinvol, mooi en economisch rendabel werk doen.

In de komende blogs ga ik dieper in op hoe de natuur ons kan inspireren bij het maken van een natuurlijk en regeneratief design voor de toekomst. Ook leg ik uit waarom dit kansen biedt voor organisaties om regeneratief én economisch blakend gezond te zijn.

De volgende blog in deze reeks rond corona en onze samenleving gaat over: Globaal versus lokaal

Natuurlijk! heeft als missie voor organisaties en hun stakeholders betrokkenheid, daadkracht, innovatief vermogen, positieve samenwerking en aansprekende regeneratieve resultaten te creëren.

Met het geven van inzicht in de natuur principes en de toepassing ervan in organisaties, delen we diepgaande kennis over de transitie naar het regeneratieve tijdperk. Dit doen we door onze praktische veranderkennis in trainingen en in de praktijk te delen. Natuurlijk! inspireert, ontwerpt, adviseert en helpt bij verandervraagstukken en de ontwikkeling ervan.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe Natuurlijk! iets voor jouw organisatie kan betekenen op gebied van betrokkenheidverandering, regeneratief organiseren en training? Neem gerust contact met ons via deze website of via een berichtje aan info@natuurlijkorganiseren.com

De tekening in deze blog is gemaakt door By Evie;  Evie helpt organisaties om complexe materie te vangen in sprekend beeld.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.