Wat het corona virus ons leert over globaal en lokaal opereren

Blog 2.

In deze serie blogs is het corona virus de aanleiding om je mee te nemen in de visie van Natuurlijk! over hoe de natuur ons kan inspireren tot oplossingen voor onze hedendaagse uitdagingen. In dit blog zoom ik in op één van de 8 strategieën die de natuur hanteert: speel in op lokale omstandigheden.

Globalisering is een toverwoord

Eerlijk is eerlijk globalisering heeft ons veel gebracht en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Wel kunnen we kritischer kijken naar waar het ons werkelijk dient en waar niet. En in hoeverre helpt het ons om regeneratief te worden?

Het is natuurlijk fantastisch dat we exotisch fruit (zoals mijn favoriet mango) kunnen kopen op de markt. Over technologische hoogstandjes kunnen beschikken uit Japan en de VS en laagdrempelig op reis kunnen gaan naar waar we maar willen. Internationale kennisdeling en samenwerking maakt ons zeker sterker en weerbaarder.

Inmiddels weten we ook dat er een keerzijde is. De niet-duurzame kant, zoals voedsel over de aardbol heen slepen, moge duidelijk zijn. En mede door de globale verbondenheid en de grote mobiliteit die dit met zich meebrengt heeft het corona virus zich zo razendsnel kunnen verspreiden. Alles is met alles verbonden en dat maakt ons óók kwetsbaar.

In de landelijke en wereldse economie ‘moest’ alles steeds maar groter anders telde je niet mee. De schade aan de natuur en de uitbuiting van mensen zijn enkele van de weeffouten in dit ééndimensionaal geweven systeem. Alleen al een regeneratief klimaatbeleid vereist de reductie van 90 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat kan enkel in een radicaal ander model van globalisering, inclusief andere machtsverhoudingen.

De tegenstroom in onze maatschappij

Er is een beweging ontstaan van mensen die steeds meer lokaal en duurzaam met elkaar aan de slag gaan. Veelal vanuit burgerinitiatieven omdat men het écht anders wil en kan organiseren. Het begint kleinschalig en groeit snel door grote belangstelling van mensen die mee willen doen.

In Europa zijn er bijvoorbeeld al duizenden burgercoöperaties voor hernieuwbare energie. In Duitsland hebben ze de helft van de installaties van groene stroomproductie in handen. Ook produceren steeds meer mensen via coöperaties hun eigen voedsel. Denk aan de grootschalige voedselbossen die momenteel worden opgezet. Lokale ondernemers steunen elkaar in lokale en regionale groepen door elkaars streekproducten te verkopen. Of diensten en producten binnen de regio af te nemen in plaats van daarbuiten. Boeren die hun landerijen teruggeven aan de natuur en overgaan op bosbouw. Nu is het wachten op de politiek die dit gaat ondersteunen.

Het is de vraag of globalisering z’n ‘toverkracht’ zal behouden of dat er nieuwe toverwoorden gaan komen. Ik zelf ben van het laatste overtuigd. Begrijp me niet verkeerd, globaal is niet zeker niet fout, maar de impact op ons totale systeem is soms simpelweg te groot en het maakt ons soms onnodig kwetsbaar. Omdat we zo verschrikkelijk afhankelijk worden van gebeurtenissen die ons in eerste instantie niet raken of waar we geen invloed op hebben, maar ons uiteindelijk wel razendsnel kunnen infecteren. Tijdens de corona crisis is duidelijk geworden dat we voor de beschermingsmiddelen en apparatuur die in de frontlinie zo hard nodig zijn, totaal afhankelijk zijn van buitenlandse producenten. Dan kun je nog zoveel geld in kas hebben, de beschikbaarheid wordt daar niet beter van.

Tomaten uit Spanje?!

In de Nederlandse supermarkten liggen tomaten uit Spanje en van nog verder weg in de schappen, terwijl ze hier om de hoek volop en van zeer hoge kwaliteit gekweekt worden. Met minder pesticiden. De tomaten die hier geweekt worden gaan dan vervolgens weer naar het buitenland. Hier klopt iets toch niet? Het is geen regeneratief ontwerp! De natuur doet dat echt anders.

Het heeft te maken de marktwerking, vraag en aanbod, prijsgerichtheid. Dat gaat voorbij aan een aantal zaken die van belang zijn voor regeneratie. Milieukosten veroorzaakt door de vervuiling van vervoer worden bijvoorbeeld niet meegewogen in de prijsstelling van een geïmporteerd product, waardoor deze onzichtbaar blijven in de gehele keten. Hogere oogstopbrengsten door ‘verbeterde’ productiemethoden leveren helaas producten op met minder voedingswaarde. Meer transparantie daarover op de producten in de winkel zal klanten bewuster doen kiezen. ‘De vervuiler betaald’ wordt maatschappelijk meer en meer geaccepteerd. Het zal niet lang meer duren of de kwaliteit van groenten en fruit kunnen we zelf met een apparaatje meten in de winkel. Dan is dus niet meer alleen belangrijk hoe het er uit ziet (puntgaaf), maar vooral hoe gezond het product is dat je koopt (het gehalte aan vitaminen, mineralen en vezels). Over een paar jaar doen we dat allemaal.

Het voorbeeld van de natuur

De natuur laat de humus niet ‘van ver’ invliegen om hier ter plekke de grond te verrijken. Het maakt gebruik van wat er lokaal van de bomen af valt. Een lokale circulaire kringloop verrijkt het totale systeem steeds wat meer en vervuilt niet, net als in een ongerept bos. In de natuur wordt gebruik gemaakt van grondstoffen die lokaal en ruim voldoende voor handen zijn.

Wat betekent dit voor organisaties?

Om hierboven genoemde redenen komt er steeds meer behoefte en dus vraag naar regeneratieve producten en diensten. Uiteindelijk worden de bestaande belangen geslecht en zal er politiek draagvlak komen. Dan zal er een ander beleid gevoerd worden en dat heeft grote invloed op organisaties. Wil je daar als organisatie niet op wachten, verdiep je dan eens in alle trends – ook al zijn ze nog maar klein – en blijf ze volgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het voorbeeld van Mondragón Cooperative Corporation in Spanje of naar het grootste voedselbos van Europa dat momenteel in Brabant word aangelegd. Als je zelf voorop gaat lopen in die trends kun je hier als bedrijf niet alleen veel goodwill van het publiek mee oogsten, het zal je ook economisch gezond maken en houden. Het begint met willen. Écht willen.

Hoe meer consumenten de mogelijkheid hebben om aan te haken hoe sneller de verandering zal gaan en voorlopers zullen hier het meest van profiteren. Het gaat niet alleen over produceren, maar bijvoorbeeld ook over het financieren van de nieuwe duurzame initiatieven. Het ondersteunen van vernieuwingen en bewust niet meer meedoen aan het ‘oude’ niet duurzame alternatief. Green washing wordt ontmanteld en écht duurzaam worden gepromoot. Regeneratief de nieuwe norm.

De volgende blog in deze reeks rond het corona virus en organisaties gaat over: Optimalisatie in plaats van maximalisatie.

Natuurlijk! heeft als missie voor organisaties en hun stakeholders betrokkenheid, daadkracht, innovatief vermogen, positieve samenwerking en aansprekende regeneratieve resultaten te creëren.

Met het geven van inzicht in de natuur principes en de toepassing ervan in organisaties, delen we diepgaande kennis over de transitie naar het regeneratieve tijdperk. Dit doen we door onze praktische veranderkennis in trainingen en in de praktijk te delen. Natuurlijk! inspireert, ontwerpt, adviseert en helpt bij verandervraagstukken en de ontwikkeling ervan.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe Natuurlijk! iets voor jouw organisatie kan betekenen op gebied van betrokkenheidverandering, regeneratief organiseren en training? Neem gerust contact met ons via deze website of via een berichtje aan info@natuurlijkorganiseren.com

De tekening in deze blog is gemaakt door By Evie;  Evie helpt organisaties om complexe materie te vangen in sprekend beeld.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.